Jak vyrobit tvaroh
Tvaroh je oblíbeným sýrem, který se vyrábí z kravského mléka. Jeho chuť je jemná a má mnoho využití v kuchyni. Vyrobit si domácí tvaroh je snadné a zabere jen několik málo kroků. Tento článek vám ukáže, jak na to.
Co budete potřebovat
Než začnete, je důležité mít všechny potřebné ingredience a nástroje. Budete potřebovat 2 litry čerstvého kravského mléka, 1/4 lžičky soli, 1/4 lžičky citronové šťávy nebo octa a 1/4 lžičky kyseliny citronové. Dále budete potřebovat sítko, hrnec, teploměr, lžíci a nůž.
Vaření mléka
Nejprve si připravte hrnec a nalijte do něj mléko. Přiveďte mléko k varu a přidejte sůl. Mléko by mělo být vařeno na střední teplotu po dobu asi 10 minut. Poté přidejte citronovou šťávu nebo ocet a míchejte, dokud se mléko nerozdělí na tvaroh a syrovátku.
Vyjmutí tvarohu
Když je mléko rozděleno, přelijte jej přes sítko do druhého hrnce. Sítko by mělo být dostatečně velké, aby se do něj vešel tvaroh. Poté přidejte kyselinu citronovou a míchejte, dokud se tvaroh nedostane dohromady.
Vychladnutí a servírování
Když je tvaroh hotový, přelijte jej do jiného nádoby a nechte ho vychladnout. Poté jej můžete nakrájet na kostky a servírovat. Tvaroh můžete také použít jako přísadu do různých pokrmů, jako jsou tvarohové knedlíky nebo tvarohové koláče.