Jak správně uvařit italské těstoviny?

Podívejte se na několik užitečných tipů od správné velikosti hrnce, až po ideální čas, kdy vypnout sporák.

Těstoviny jsou oblíbeným jídlem, když nemáme mnoho času na dlouhé vaření. A ačkoliv je vaření těstovin snadné, pokud nejsou uvařené správně, mohou být tuhými a žvýkacími nebo měkkými a kašovitými – nebo ještě hůře, všechny slepené dohromady. Naštěstí existuje několik jednoduchých tipů, které je třeba dodržovat a které pokaždé povedou k dokonale uvařeným těstovinám. Od naplnění hrnce vodou až po přelití omáčkou.

Použijte správný hrnec

Možná jste si všimli, že kuchaři v televizi používají při vaření těstovin vysoké hrnce. Je to proto, že musíte dát nudlím dostatek místa, aby se mohli vařit samostatně. Pokud použijete hrnec, který je mělký a široký, kousky těstovin budou mít tendenci se k sobě lepit. Na jedno balení těstovin potřebujete hrnec, který pojme 6 až 8 litrů vody.

Přidejte dostatek soli

Možná si myslíte, že trocha soli ve vodě stačí a o moc nejde, ale ve skutečnosti je to důležitý krok. Sůl ochutí těstoviny zevnitř, dodá finálnímu pokrmu větší hloubku a nemusíte se spoléhat na to, že veškerou práci udělá omáčka. Jakmile se voda dostane k varu, přidejte sůl. Dobrým vodítkem je použít 2 polévkové lžíce na každý litr vody.

Tip: Nechce se vám nic připravovat? Tak si dejte nohy na stůl a objednejte chutné těstoviny, jako z dovolené v Itálii, u rozvoz těstovin Brno Caruso, nebo případně zavítejte doitalského bistra Brno Caruso. Vše z těch nejlepších těstovin a připravené rozeným Italem.

Odměřte správné množství

Těstoviny, bez ohledu na tvar, může být obtížné měřit, často to děláme od oka, nebo vaříme celou krabici. Šálek těstovin je ideální porce na osobu.

Těstoviny pořádně promíchejte

Poté, co těstoviny přidáte do vroucí vody, je nutné je pořádně zamíchat, aby se oddělily všechny kousky těstovin. Můžete použít nástroj na míchání těstovin, nebo sadu kleští – těstoviny jemně uchopte a zatáhněte, abyste se ujistili, že se nelepí k sobě.

Jakmile přidáme těstoviny, voda se zpomalí z plného varu do pomalého varu. Než spustíte časovač, voda by měla dojít k druhému plnému varu. Těstoviny uvařené v mírném plameni skončí kašovité a mají tendenci se shlukovat

Test hotovosti

Mnoho receptů vyžaduje vaření těstovin do „al dente“, což v italštině znamená „na skus“. To znamená, že těstoviny jsou na kousání pevné s mírně hustým středem a měkčí na vnější straně. Pokud nechcete, aby byly nudle kašovité, ale ani uvnitř tvrdé. Pokud vidíte bílý střed, musí se vařit déle.

Dejte si stranou hrnek vody

Pokud připravujete domácí omáčku, je vždy rozumné dát stranou trochu vody z vaření těstovin, než nudle scedíte. Voda na vaření nejen pomáhá zahustit omáčku a pomáhá omáčce přilnout k těstovinám, ale také propojí chutě. Voda na vaření těstovin je také ideálním prostředkem pro příliš hustou omáčku. Obvykle postačí asi 1/2 šálku, ale pro každý případ naberte trochu více.

Jak s omáčkou?

Aby omáčka lépe přilnula k těstovinám, dejte omáčku na širokou pánev, restujte a zahřívejte ji, zatímco se těstoviny vaří. Těstoviny sceďte 1 až 2 minuty předem (nechte na nudlích zůstat trochu vody z těstovin) a vmíchejte je do omáčky na pánvi. Jemně promíchejte těstoviny a omáčku na vysoké teplotě po dobu 1 až 2 minut, dokud nebudou těstoviny hotové. Tato technika se nazývá pasta strascicata a bude fungovat zvláště dobře se smetanovými masovými nebo zeleninovými omáčkami.