Jak vyrobit syrovátku
Syrovátka je jedním z nejzdravějších mléčných produktů, které můžete konzumovat. Je bohatá na bílkoviny, vápník a vitamíny. Je to také skvělý zdroj probiotik, které pomáhají udržovat zdraví střev. Syrovátka je snadno dostupná v obchodech, ale můžete si ji také vyrobit doma. Tento článek vám ukáže, jak na to.
Co budete potřebovat
Než začnete, budete potřebovat několik ingrediencí. Budete potřebovat 1 litr čerstvého mléka, 1 lžíci citronové šťávy nebo octu, 1 lžíci medu nebo cukru a 1 lžíci kyseliny citronové.
Postup
Nejprve si připravte nádobu, do které budete syrovátku míchat. Přidejte mléko, citronovou šťávu nebo ocet, med nebo cukr a kyselinu citronovou. Míchejte, dokud se ingredience nespojí.
Vaření
Nyní přeneste směs do hrnce a zahřívejte ji na střední teplotu. Míchejte, dokud se směs nezačne vařit. Jakmile se směs začne vařit, snižte teplotu a vařte ještě asi 5 minut.
Filtrování
Nyní přeneste směs do jiné nádoby a přes ní přeceďte gázu nebo jemné sítko. To vám pomůže odstranit všechny nečistoty. Nyní můžete syrovátku přelít do sklenic a uložit do lednice. Syrovátka by měla vydržet až 5 dní.