Už jste slyšeli o jinanu dvoulaločném? Že ne? A říká vám něco pojem Ginkgo biloba? To už ano? Pojďme si tedy tento opadavý strom známý pod několika názvy společně představit. Věděli jste například, že Ginkgo biloba nepomáhá jenom na paměť?
Jinan dvoulaločný je dvoudomý opadavý strom s neobvyklým tvarem listů, který roste poměrně pomalým tempem a to pouze přibližně 30 cm za rok. Jedná se o strom, který dobře snáší průmyslové prostředí a je tak odolný proti průmyslovým odpadním látkám vypouštěným do ovzduší.
Na co se jinan dvoulaločný může používat?
Nejenom u nás, ale i všude jinde je tento strom velice oblíbený. Například v Číně se extrakt z listů používá jako ochrana zdraví a jedná se o jeden z nejpopulárnějších produktů na světě vůbec. Gingo se řadí k antioxidantům, jelikož obsahuje flavonoidy. Zároveň obsahuje látky omezující tvorbu krevních sraženin a díky pravidelnému užívání dochází ke zlepšení průtoku krve a s tím spojenému lepšímu transportu kyslíku k srdci, končetinám i mozku.
Extrakt z Ginkga také pomáhá zlepšovat paměť i schopnost soustředění a zajišťuje vydatnější přísun výživných látek a naopak odplavení škodlivin. Věděli jste, že jinan dvoulaločný je vyhledávaný také při nedoslýchavosti?
Okrasná rostlina s užitkem i v kuchyni
Jinan dvoulaločný se využívá nejen v medicíně, ale i tradiční kuchyni či v zahradní architektuře. Občas se jinan sázel ve městech, ale kvůli nepravidelné, řídké a prosychající koruně od toho bylo upuštěno a jedná se o méně často používaný strom. Existuje ovšem několik kultivarů a forem a například v Japonsku dochází k pěstování jinanu jako dřeviny v nádobě pro asijské zahradní umění.
A jak je to s použitím v kuchyni? V Číně a Japonsku používají při vaření semena, která zbaví dužiny a následně máčí ve slané vodě a praží. Často se prodávají již takto upravená nebo se přidávají do dezertů. Není ovšem doporučováno požívat velké množství těchto semen, jelikož při pouze krátké úpravě teplem nedochází k rozkladu toxických sloučenin a zejména u dětí hrozí otravy.