Chcete sladit bez kalorií? Vyzkoušejte stévii sladkou! Její léčivé účinky a vysoká sladivost jsou nenahraditelné.
Stévie sladká, jinak zvaná jaké stévie cukrová či sladká tráva, je rostlina s bílými květy pocházející z tropických a subtropických oblastí Jižní a Střední Ameriky. Že už jste o ní slyšeli? Ještě aby ne, jedná se o opravdu známou rostlinu, která nejčastěji slouží jako náhražka cukru. Cení se ovšem i díky svým léčivým účinkům. Ve vyšší koncentraci může mít i poněkud lékořicovou příchuť.
O stévii se také říká, že je vynikající na zranění a může urychlovat hojení ran a zamezovat vzniku nehezké jizvy. Taktéž může působit příznivě na trávení. Stevia rebaudiana také prokazatelné snižuje pocit únavy a touhu po tabáku či alkoholických nápojích.
Je kalorická? Skoro vůbec!
Stévie je sladidlem téměř bez kalorií. Možná i to jí přidává na oblíbenosti. Nepřispívá ani k tvorbě zubního kazu je vhodným sladidlem pro diabetiky. V dnešní době je přidávána do ovocných džusů, zubních past, žvýkaček a mnoha dalšího.
Jak pěstovat a jak používat?
Pokud chcete začít zdravě sladit, jistě vás potěší, že si stévii můžete vypěstovat i doma v květináči. V zahradnictví lze zakoupit menší keříček nebo pouze semínka a začít s pěstováním úplně od nuly. V létě je možné pěstovat stévii venku v záhoně, na podzim je nutné ji přesunout do květináče a mít v pokojové teplotě.
A jak ji používat? Na oslazení konvice s čajem postačí dva až tři jemně nasekané čerstvé lístky. Ty sklízejte přibližně jednou do měsíce. Pokud neupotřebujete všechny ihned, usušte je. Pokrmy i jiné nápoje lze sladit i sušenými lístky. Pamatujte ale, že je potřeba sladit opatrně, i když se to nezdá, je mnohonásobně sladší a postačí pár drobných rozemletých lístečků.
Stévii lze samozřejmě zakoupit i ve formě již připravených tablet nebo prášku.